تحولات منطقه

محققان الگوهای خاصی از آسیب‌های دی ان ای را شناسایی کردند که بر اثر مصرف گوشت قرمز ایجاد می‌شود و احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهد.

چرا مصرف گوشت قرمز احتمال بروز سرطان روده را افزایش می‌دهد؟
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، ایرنا به نقل از پایگاه خبری ساینس نوشت:

در این تحقیقات اطلاعات مربوط به عادات غذایی و توالی دی ان ای ۹۰۰ بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و الگویی از جهش ژنتیکی در این افراد شناسایی شد که نشان‌دهنده نوعی آسیب به دی ان ای موسوم به آلکیلاسیون است.

بر اساس این تحقیقات تمام سلول‌هایی که دچار این جهش هستند، به سلول‌های سرطانی تبدیل نمی‌شوند و برخی از سلول‌های سالم روده نیز این نوع جهش را داشتند.

محققان با تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده توانستند ارتباط معناداری بین مصرف گوشت قرمز عادی و فرآوری شده، در دوران پیش از تشخیص سرطان با بروز این بیماری شناسایی کنند، اما چنین ارتباطی بین مصرف مرغ، ماهی و سایر منابع پروتئین شناسایی نشد.

بر اساس این تحقیقات بیمارانی که پیش از تشخیص سرطان روزانه ۱۵۰ گرم گوشت قرمز مصرف می‌کردند، میزان بالایی از آسیب آلکیلاسیون را در سلول‌های تومور دارند.

اکنون محققان در تلاشند روش‌هایی را برای تشخیص زودهنگام الگوهای آسیب آلکیلاسیون، شناسایی کنند تا امکان پیشگیری از تشکیل تومور و ابتلا به سرطان روده فراهم شود.

روده بزرگ آخرین بخش از سیستم گوارشی است. در این بخش از روده، آب و نمک ضایعات غذا خارج و ضایعات آماده دفع می‌شوند. سرطان روده بزرگ از رشد غیر قابل کنترل سلول‌ها ناشی می‌شود. معمولا اولین مرحله سرطان روده بزرگ، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپ‌های آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده بزرگ تشکیل می‌شوند.

ممکن است این پولیپ‌ها به سرطان بدخیم تبدیل شوند. سلول‌های سرطانی می‌توانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند.

مراحل اولیه سرطان معمولا بدون علامت است؛ بنابراین غربالگری هر ۶ ماه یک بار توصیه می‌شود. تغییر در اجابت مزاج و اسهال یا یبوست مداوم، احساس تخلیه نشدن کامل مدفوع، نازک شدن قطر مدفوع، مشاهده خون در مدفوع، سندرم روده تحریک پذیر، شکم درد و نفخ مداوم، خستگی مزمن، کاهش اشتها، کم خونی، احساس درد در ناحیه شکم و کاهش وزن از مهمترین علایم هشدار بیماری است.

آزمایش خون و مدفوع رایج‌ترین روش‌های تشخیصی است. در صورت مشاهده علائم بیماری، برای تشخیص نهایی از کولونوسکوپی و نمونه برداری استفاده می‌شود. افرادی که در خانواده خود سابقه بیماری روده یا انواع سرطان را دارند، بیشتر در معرض خطر هستند. 

عوامل متعددی از جمله بی تحرکی، سیگار و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز، در افزایش احتمال بروز سرطان کولورکتال (روده بزرگ) نقش دارد.

میوه و سبزیجاتی مانند انار، انگور، گلابی، قارچ، عدس، سویا و نخود سبز حاوی ترکیباتی استد که می‌توانند باعث جلوگیری از التهاب و بیماری‌های روده شوند.

عوامل خطر سرطان روده بزرگ

-وجود پولیپ در روده که معمولا اولین مرحله شکل گیری سرطان است.

-جهش ژنتیکی

-سن؛ معمولا افراد بالای ۵۰ سال در معرض این بیماری قرار دارند، البته سن این عارضه به ۲۰ سال هم رسیده است.

-اضافه وزن

-استعمال دخانیات

-کم تحرکی

-مصرف الکل

-غذاهای پرچرب و پرکالری

-مصرف افراطی گوشت قرمز

-ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت، اختلال هورمون رشد (آکرومگالی) و بیماری کرون

***مطالعات محققان دانشگاه لستر در انگلیس نشان می دهد که یکی از ترکیبات موجود در انگور قرمز به نام رسوراترول از ابتلا به سرطان روده جلوگیری می کند.

*** مطالعات محققان آمریکایی نشان می دهد مصرف روزانه آسپرین خطر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ را تا ۴۰ درصد کاهش می دهد.

*** مطالعات محققان آمریکایی نشان می دهد که ویتامین سی قادر به نابودی سلول های جهش یافته سرطان روده بزرگ و توقف رشد تومور است.

*** مطالعات محققان سوئدی نشان می دهد که اضافه وزن و چاقی در نوجوانی، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را در بزرگسالی دو برابر افزایش می دهد.

*** مطالعات محققان دانشگاه کالیفرنیا واقع در سن دیه گو نشان می دهد مصرف فلفل احتمال بروز تومور روده را کاهش می دهد و از رشد توده های سرطانی جلوگیری می کند.

*** مطالعات محققان موسسه دانافاربر بوستون آمریکا نشان می دهد نور آفتاب باعث جذب ویتامین دی توسط بدن می شود و با تقویت سیستم ایمنی، از بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند.

سرطان روده سومین سرطان شایع در جهان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان است.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Cancer Discovery  منتشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.